Kräver skydd mot rovdjur

Uppdaterad
Publicerad

Nötdjursägare hävdar att de får alldeles för liten del av länsstyrelsens pengar för att skydda sig mot rovdjur.

Just nu pågår skyddsjakt på varg efter ett angrepp på nötdjur på en gård utanför Karlstad. För ett par veckor sedan hittades två kvigor döda.Lisbet Svensson i Basterud söder om Ekshärad har sett vargen på sina ägor två gånger bara i år. Hon är naturligtvis rädd om sina djur och tycker inte att länsstyrelsen lyssnar på nötkreatursägarna i vargfrågan.

– Ska vi ha så här mycket rovdjur måste de skjuta till pengar, annars är det stor risk att det försvinner djur från våra bygder, säger Lisbet Svensson.

Det mesta till fårägare

Av de cirka 3,4 miljoner kronor som länsstyrelsen hittills har betalat ut till djurägare som vill sätta upp rovdjursstängsel har ungefär 90 procent gått till fårägare.

– Vid angrepp på får brukar det ligga döda och skadade djur lite överallt, så det är en ganska stor skillnad mot där det bara är något enstaka nötdjur, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Värmland.

För Lisbet Svensson skulle det kosta hundratusentals kronor att sätta upp ett rovdjursstängsel. Hon skulle dessutom behöva anställa någon mer eller mindre på heltid för att sköta stängslet. På länsstyrelsen förstår man problematiken, men pengarna räcker inte till alla.

Måste prioritera

– Hade vi haft obegränsat med pengar hade kanske alla fått stöd till rovdjursstängsel om det hade legat i samhällets intresse, men nu är det inte så och vi måste prioritera med de pengar vi har, säger Maria Falkevik på länsstyrelsen.

Varför går det inte att göra den här processen lättare?

– Det kanske går att göra den lättare och om vi kommer på ett bra sätt så gör vi naturligtvis det, men jag tycker att man som djurägare ska fundera över vad det finns för risker just för mina djur, hur vill jag ha det, vilken typ av stängsel vill jag ha? Så börjar vi i den änden och sedan får de ta kontakt med oss.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.