Hårt kritiserade flygbolaget Avies möter förståelse i Estland.

Kritiserade Avies utbytt

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 25 oktober i år så kommer Avies att sluta trafikera linjen Torsby-Hagfors-Arlanda. Istället tar danska flygbolaget FlexFlight.

Det estniska flygbolaget Avies har kritiserats för olika säkerhetsbrister bland annat för att plan har glidit av startbanan. I Torsby inträffade en sådan händelse i slutet på januari förra året som bland annat ledde till att Haverikommisionen gick ut med en ovanlig säkerhetsvarning innan haverirapporten ens var klar. Nu får flygbolaget alltså inte förnyat kontrakt på sträckan Torsby-Hagfors-Arlanda. Trafikverket har istället upphandlat trafik med det danska flygbolaget FlexFlight. Trafiken ska i princip motsvara två dubbelturer på vardagar och en dubbeltur på söndagar. Flygen börjar gå 25 oktober i år och bedrivs i två år framåt med en option på ytterligare två år.

– Upplägget har tydligen varit intressant för operatörerna och det har resulterat i många konkurrerande anbud så att vi får bra flygtrafik till en rimlig kostnad, säger Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.