Lägre ambulansmål i Värmland

Publicerad

Jämfört med andra landsting och regioner har ambulansen i Värmland ett lägre mål vad gäller tillgänglighet.

Ambulansen i Värmland når inte sitt mål vad gäller utryckningstider. Det rapporterade vi om i går. Men när Värmlandsnytt skulle ta reda på hur målsättningen ser ut i övriga landsting och regioner visade det sig att Värmland har ett lägre mål.

Från det att SOS Alarm får ett prio1-larm ska ambulansen hinna fram till adressen på 20 minuter för minst 75 procent av invånarna i Värmland. Det är landstingets länsövergripande tillgänglighetsmål. Men andra landsting och regioner som har motsvarande tidsgräns har högre mål, det visar vår kartläggning. 80 procent av invånarna ska nås i Jönköping, 90 procent i Gävleborg, Örebro, Skåne och Västra Götaland.

– En väldigt stor anledning är geografin, hur länet ser ut. Sedan kan jag inte svara på måluppfyllelsen för vi har satt våra mål och mått för att kunna bedriva förbättringsarbete, säger Torbjörn Nyvall som är verksamhetschef för ambulanssjukvården i Värmland.

I lagen står inget om hur snabbt ambulansen ska vara framme men Nyvall skulle gärna se nationella riktlinjer.

– Det bör finnas, om inte fastställda mål för tillgänglighet så i alla fall, nationella mätmetoder så vi vet att vi mäter lika, säger Nyvall.

Han menar att i dag kan landstinget inte svara på om Värmland har en god tillgänglighet i relation till andra landsting eller inte.

Riktlinjer är något som efterfrågas på flera håll. Riksrevisionen, som granskat ambulansverksamheten i Sverige, påtalade i en rapport år 2012 att det saknas tydliga krav på tillgänglighet i Socialstyrelsens föreskrifter. Sedan dess har dock inga förändringar skett, enligt Socialstyrelsen, och de aktuella föreskrifterna är inte heller på gång att revideras.

Riksförbundet HjärtLung driver frågan om riktlinjer. I Värmland har länsföreningen runt 1600 medlemmar och för dem kan nationella riktlinjer vara livsviktiga.

– Det är ju en fingervisning om att så här fungerar det, så här ska det gå till över hela landet, säger Leif Hassel som är ordförande i länsföreningen HjärtLung Värmland. Då spelar det ingen roll var jag ligger och blir sjuk, fortsätter han.

Målen varierar mellan regionerna

Målet att nå adressen för ett prio1-larm varierar mellan landets olika landsting och regioner.

Nio har målet att finnas där inom 20 minuter, men enbart fem av dem mäter på samma sätt som Värmland, dvs från det att larmet kommer till larmcentralen. Det är: Landstingen i Gävleborg och Örebro, och regionerna Skåne och Västra Götaland som alla fyra har målet att nå 90% av invånarna inom 20 minuter. Jönköpings landstings mål är 80%.

De tre övriga som har 20-minutersmålet är: Landstinget i Kalmar län som räknar tiden från det att ambulansen larmas av SOS, på samma sätt mäter landstinget i Östergötland och Landstinget i Uppsala som inte mäter SOS-hanteringen utan endast körtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.