Lägst chans för gravidpeng i Värmland

Publicerad

För få kvinnor får ut graviditetspenning från Försäkringskassan och sannolikheten att få den är lägst i Värmland, det visar en ny rapport.

Gravida som inte kan fortsätta jobba kan ansöka om graviditetspenning från Försäkringskassan om man har ett fysiskt påfrestande arbete. Det är något som cirka var fjärde gravid kvinna gör och de flesta som ansöker beviljas gravidpenning, endast var tionde får avslag. Men enligt Inspektionen för socialförsäkringens rapport är det ändå för få kvinnor som får graviditetspengen. Och sannolikheten att få ut den är lägst om kvinnan bor i Värmland.

Hälften av alla kvinnor som ansöker om pengen uppger att de inte kan arbeta på grund av besvär från graviditeten. Och enligt Inspektionen för socialförsäkringen tar inte Försäkringskassan tillräckligt stor hänsyn till de särskilda besvär som kvinnan har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.