Läkare varnar för årets julklapp

Uppdaterad
Publicerad

Det blev årets julklapp, aktivitetsarmbandet. Nu hoppas läkaren och psykiatern Ute Attermeyer att prylen mest får ligga och damma.

Den kan kontrollera hur bra du sover, hur snabbt du springer, hur många kalorier du bränner och så vidare. Aktivitetsarmbandet mäter ens fysiska aktivitet och ger en möjllighet att få full koll på hur kroppen svarar.

Bra, anser många som antingen har köpt ett till sig själva eller som ger bort ett i julklapp.

Läkaren och psykiatern Ute Attermeyer har bland annat jobbat i Karlstad med patienter med ätstörning. Det handlar bland annat om människor som hamnat i en fixering vid träning. Hon hyllar inte årets julklapp, tvärtom. Hon kände sig uppgiven när hon fick höra om prylen som ”alla skulle ha”.

– Det blir ännu mer i riktining åt att registrera kroppen istället för att lyssna på kroppen, säger Ute Attermeyer.

– Risken är att man slutar tänka på hur man känner sig själv, att man enbart förlitar sig på yttre faktorer. Att man till exempell tittar på träningsarmbandet för att se om man har sovit bra eller dåligt i stället för att känna efter. Man tappar kontakten med sig själv, menar hon.

Varuhuschefen Mathias Thomsen i Örebro håller inte med.

– Det här är ju ett komplement till hur man mår som person. Jag ska ju inte lita blint på det men jag ser hur kurvorna går.

Vilka är det som köper?

– Det är både unga och äldre. De unga köper det mycket som ett träningskomplement för att se hur många kalorier man bränner medan äldre kanske vill se hur många steg de tar på sina morgonpromenader, säger Mathias Thomsen.

Ute Attermeyer anser inte att man bör förbjuda produkter som denna men hon önskar att alla som funderar på att köpa ett armband i julklapp till någon tänker till en extra gång.

– Vad gör det med den som får armbandet? Det hoppas jag man kan fundera över så att man inte sätter ännu mer press på någon att träna hårdare eller springa fortare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.