Laserkartor ska skydda skogsmark

Uppdaterad
Publicerad

Skogsstyrelsen hoppas kunna minska skadorna på dolda kulturlämningar vid skogsavverkningar genom att analysera nya laserkartor på skogsmarken.

Vid fyra av tio avverkningar där det fanns kulturlämningar i området så blev de skadade enligt skogsstyrelsens senaste inventering.

Lantmäteriet har laserskannat 85 procent av Sveriges skogsmark. På kartorna man får fram ser man så att säga genom det översta humusskiktet och det gör det lättare för Skogsstyrelsen att skydda helt eller delvis dolda kulturlämningar som till exempel fångstgropar och kolbottnar.

De nya laserkartorna ersätter inte alla gamla kartor. För i analysarbetet kombinerar Skogsstyrelsen uppgifter på kartor från 1600-talet och framåt med den nya informationen från laserkartorna. Den slutliga versionen av laserkartorna beräknas vara klar i sommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.