Lars Lerin, vinnare av Årets svenska fackbok för ”Naturlära”. Foto: TT

Lerin fick Augustpriset

Uppdaterad
Publicerad

Årets Augustpris för Årets svenska fackbok tilldelades den värmländske konstnären och författaren Lars Lerin för boken Naturlära.

Det var en överrumplad Lars Lerin som tog emot priset på galan vid 18.15 på måndagen.

– Jag har ingenting att säga om det här för jag är liksom lite förstörd, men det var väldigt fint det ni sa innan och jag känner mig så tacksam för det. Tack ska ni ha allihopa!, säger Lars Lerin, som annars är mest känd för sitt konstnärskap, när han tar emot priset på galans scen.

Augustpriset är Sveriges mest uppmärksammade litterära pris med syfte att sätta fokus på årets bästa böcker i de tre kategorierna: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Priset delas ut för 26:e gången och består av en bronsstatyett av konstnären Mikael Fare, samt en prissumma på 100.000 kronor. Vinnaren av Lilla Augustpriset får 15.000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.