Slår i klubban för klubben

Uppdaterad
Publicerad

Genom att anordna välbesökta auktioner samlar en grupp pensionärer in pengar som får IFK Munkfors att gå plus. Men arrangörerna oroar sig för framtiden.

– Första! Andra! Tredje! ropar Lars-Erik Persson och slår i klubban.

Han står på en pall och allt från båtar till porslinsfigurer säljs.Tillsammans med runt 30 andra pensionärer anordnar han auktioner av största betydelse för ortens fotbolls- och hockey-lag.

Kassören Sonny Hagström berättar att verksamheten omsätter mellan 600.000 och 700.000 kronor med ett nettoresultat på nära 400.000 kronor – som går direkt till IFK Munkfors.

– Tack vare oss blev det ett plusresultat för IFK Munkfors senast, säger han.

Allt ideellt arbete

För varje evenemang lägger Lars-Erik Persson och Sonny Hagström ner ungefär 50 timmar var, säger de, och allt ideellt arbete. Förra året anordnade de totalt 18 auktioner.

– Han är den snålaste kassören jag har jobbat med. Han mår så jädra bra om det inte finns någon korv eller hamburgare kvar till mig, säger Lars-Erik Persson med ett skratt.

– Det ska vara så. Då har vi sålt slut, svarar Sonny Hagström.

Den här gången var en sågbänk det allra populäraste objektet, och gick under klubban för 17.000 kronor. Rune Basth kunde ropa hem den efter att ha spanat på sågen på klubbens hemsida i en månads tid.

– Det tyckte jag blev skapligt billigt, säger han.

För få unga

Även dagens lokal är ett resultat av gruppens ansträngningar. Den gamla utedansbanan i Munkfors kunde totalrenoveras tack vare 1.100 ideella arbetstimmar.

Men trots att auktionerna lockar hundratals besökare så ser arrangörerna en dyster framtid.

– Vi får ju inga tillskott av yngre som engagerar sig, det är svårt att få nytt folk, säger Sonny Hagström.

– Det här är vår hjärtesak och vi hoppas innerligt att det ska överleva, säger Lars-Erik Persson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.