Ljilja skapar disneymagi

Uppdaterad
Publicerad

Bakom kulisserna på musikalen Skönheten och Odjuret filar kostymdesignern Ljilja K Ellison på detaljerna in i det sista. I morgon är det premiär på Säffleoperans version av denna disneyklassiker och Ljilja Ellison har gett magiskt liv åt en rad förtrollade ting.

Att göra en musikalversion av Diesnyfilmen Skönheten och odjuret är både en ekonomisk och konstnärlig utmaning som Säffleoperan kostar på sig till 40-årsjubileet. Den franska 1700-talssagan är full av förtrollade karaktärer. I centrum står den empatilöse prinsen har förvandlas till ett odjur, personalen på slottet förvandlas till allt från tekanna och tekopp till klocka, visp och sopkvastar. Ljilja K Ellisons uppdrag har varit att skapa 130 kostymer som ska utstråla en magiskt disneykänsla.

– Jag tror det är varje designers drömjobb. Man gör vanliga kläder till vanliga bymänniskor, men sen ska fantasin löpa när de är förtrollade. Det blir mycket guld och glitter och magi, säger Ljilja K Ellison.

Många bidrar med kunskap

Störst utmaning var Mrs Potts tekannekostym och klockan som har en pendel som ska röra sig.

– Ibland var det lite knepigt och jobbigt, men jag har fått jättemycket hjälp av folk här i Säffle. Bland annat av Glasmästeriet och en rallyförare för att få det tekniska att fungera även på scen.

Vad använde du rallyföraren till?

– Det är min gubbe, han kom på en fiffig idé för att få klockan att fungera, men jag avslöjar inte vad, säger Ljilja Ellison med ett lurigt leende.

Det repeteras försås in i det sista med och utan kostymer. Huvudrollsinnehavarna Sara Johansson och Jonas Rimeika får bära flera av de imponerande kostymerna.

– Jag får ha på mig fyra fantastiskt fina klänningar säger Sara Johansson.

– Och jag får vara både monster och 1700-talsprins så jag är väldigt nöjd, säger Jonas Rimeika.

Kostymerna får med beröm godkänt av huvudrollsinnehavarna och även odjurets mask som skrämt slag på några av medspelare i mörkret bakom scenen. – Det är en läskig mask, säger Sarah Johansson.

Det är maskören Kim Engdahl som skapat odjurets mask och peruk. Och sanningen är att det finns en hel uppsjö av odjur.

– Åtta masker räknar jag med att vi kommer behöva till alla förställningar. Han ska ju slita den av sig när han blir prins igen och då håller den bara några gånger, berättar Kim Engdahl.

Biljettförsäljningen går bra

23 föreställningar är planerade och redan nu har det sålts 4400 biljetter.

– Det ser jättebra ut, det är långt över vårt uppsatta mål, säger producenten Tobias Norélius.

Hur skulle du beskriva föreställningen?

– Det är mycket magi, det är Disney. Disney har flyttat till Säffle avslutar Ljilja Ellison.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.