Lösning i sikte för uteserveringar

Uppdaterad
Publicerad

Uteserveringarna längs krogstråket på Kungsgatan i Karlstad har kantats av stridigheter, men nu ser en lösning ut att vara på gång.

Vår och värme brukar vanligen föra med sig ett livligare stadsliv när människor samlas utomhus och restauranger och caféer flyttar ut delar av sin verksamhet. Och vad gäller uteserveringarna i Karlstad håller saker och ting på att förändras. Förra veckan beslutade kommunen att tillåta musik fram till midnatt, och för krogtäta Kungsgatan vid Stora Torget finns även andra planer. Kommunen arbetar med flera skisser på lösningar för de omdebatterade uteserveringarna där:

-  Vi tittar dels på en fasadlösning för att sätta serveringarna utefter fasaden, som kanske är det vanligaste egentligen som man brukar ha, dels tittar vi på att göra i ordning gatan så att de kan stå kvar där de är i dag men med lite enklare stil så det blir lättare att ställa ut dem, säger Henrik Lander (C) som är ordförande i Teknik- och fastighetsnämnden.

Vill slippa kostnaden

Och en lösning välkomnas av krögarna:

– Vi vill ju se en lösning där kommunen tillsammans med oss går in och löser markytan här på Kungsgatan så vi slipper våra trägolv och därmed slipper man en stor del av kostnaden, säger Asmir Ziric som är delägare i Tempel och representerar Krögarföreningen i Karlstad.

Kommunens nuvarande policy medger uteserveringar mellan 1 april och 1 oktober. Men att varje år bygga och riva dessa serveringar är kostsamt för krögarna och de senaste vintrarna har flera serveringar stått kvar. I höstas tröttnade emellertid kommunen på situationen och gjorde en polisanmälan i november. I mars avskrev dock polisen ärendet med hänvisning till att uteserveringarna skulle upp snart igen.

Kommunen satsar tre miljoner

Men nu verkar det som att en lösning på problemet är på gång. Karlstads kommun har avsatt tre miljoner kronor i årets budget för att bygga om och jämna till markytan på Kungsgatan så att det blir en nystart för uteserveringarna till 2015. I maj ska kommunen möta krögarna för att diskutera förslagen.

Fler intressen

Men det är inte bara krögarnas och kommunens intressen som ska tas tillvara, längs gatan finns även butiker med egna önskemål:

– En öppnare yta, i alla fall några genomgångar så att man ser oss och så kanske eventuellt någon skylt utanför uteserveringarna så att vi kan få in mer folk när de står där, säger Robin Berg som jobbar som säljare på Pressbyrån på Kungsgatan.

– Ja, de måste ju också få vara med på banan och diskutera en lösning så att de känner att kunderna hittar, så det är flera parter som behöver vara med i diskussionen, säger Henrik Lander (C).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.