LRF Värmland begär skyddsjakt

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen borde besluta om skyddsjakt i Utterbyn utanför Torsby för att fler tamdjur inte ska komma till skada, menar LRF i ett brev.

Bakgrunden är att sju får i Utterbyn dödades av varg i lördags. Enligt LRF är det andra gången samma djurägare drabbas av vargangrepp under den här betessäsongen och för att förhindra ytterligare skada på tamdjuren uppmanar LRF alltså länsstyrelsen att besluta om skyddsjakt på eget inititativ.

Fåruppfödare blir färre

LRF Värmland är oroade över, vad de menar är, en fortsatt ohämmad tillväxt av vargstammen som i sin tur bidrar till att det inte går att utveckla den betesbaserade produktionen med får. Enligt LRF har antalet tackor i Torsby minskat med 35 procent de senaste 25 åren. Därför skriver LRF att ”Länsstyrelsen i Värmlands län måste i praktiken börja verkställa riksdagens beslut om rovdjursförvaltningen med bland annat möjlighet att besluta om skyddsjakt på eget initiativ samt ta beslut om skyddsjakt när det finns en stor sannolikhet för att allvarlig skada kommer att uppstå även om någon skada inte har inträffat.”

LRF Värmland menar att ett beslut om skyddsjakt i det berörda området inte kommer att försvåra upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus hos vargstammen.

Länsstyrelsen säger nej

Men enligt Maria Falkevik, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Värmland, är det dock inte aktuellt med något beslut om skyddsjakt.

– För att vi ska kunna besluta om skyddsjakt på eget initiativ måste kriterierna i lagstiftningen uppfyllas på ett tydligt sätt, säger hon.

– Bland annat gäller att det inte ska finnas någon annan lösning. I det här fallet har vi tillhandahållit både elstängsel och skrämselanordningar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.