Lysande klot skrämde

Uppdaterad
Publicerad

Ljuset var grönaktigt och mycket starkare än en vanlig raket, berättar ett ögonvittne för Värmlandsnytt.

– Jag stod och borstade tänderna när ett kraftigt ljussken lyste upp himlen, berättar Malin Dahl från Karlstad.

Andra berättar om ett kraftigt, blåskimrande ljus lyste på Värmlandshimlen. Ur det föddes ett orangefärgat klot som rusade mot marken med en jättelik smäll och ett utdraget mullrande, enligt undrande och i vissa fall skärrade vittnen.

Flygräddningen avfärdade snabbt teorier om att ett flygplan störtat någonstans i de djupa skogarna. Den liksom polisen tror att det möjligen kan ha varit ett meteoritnedslag som fick värmlänningar att ringa SOS, polisen och andra myndigheter.

-Vi vet inte, men det kan ha varit en del av meteorregnet som det pratats om, gissar vakthavande polisbefälet Leif Svensson på Värmlandspolisen.

SOS fick första samtalet om det lysande klotet från Forshaga klockan 22.25 på tisdagskvällen, och sedan ringde personer till polisen även från Stöllet, Ekshärad och Karlstad. På Facebook rapporterade en polis i Sunne om ett muller som påminde om ett jordskalv.

-Och vi har även fått uppgifter om att folk på Västkusten och till och med i Finland har gjort observationer, berättar Svensson.

Vare sig polisen eller andra myndigheter avser att dra i gång någon undersökning om ljus- och ljudfenomenet. Inför utsikten att skicka uniformsklädd personal att söka i ett enormt område efter en eventuell sten från rymden skrattar Svensson lite innan han säger ett bestämt ”nej”.

TT/SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.