Många protester mot låg bro

Uppdaterad
Publicerad

Inför prövningen av den nya lägre Göta älvbron i mark- och miljööverdomstolen är det många remissinstanser som protesterat mot att begänsningarna i möjligheterna att öppna bron tillräcklig ofta för sjöfarten kommer att äventyra sjöfarten på lång sikt.

Från Vänerhamns sida vill man inte spekulera i antalet broöppningar. Där är budskapet klart och tydlig inför domstolens förhandlingar. Tillåt inte en lägre bro över huvud taget

– Vi inom sjöfartern tycker att det är rimligt att det byggs en hög bro som finns idag. De flesta fartyg går under dagens Göta älvbro  utan broöppningar, säger Göran Lidström.

Götaälvbron

Karlstad kommun är av samma mening. Den lägre bron bör inte byggas. Skulle så ända ske så måste ett avtal garantera att riksintresset för sjöfarten inte påtagligt skadas.  Göran Lidström menar att man redan i det avtal som heter Väneröverenskommelsen och som skrevs under för drygt tio år sedan är garanterade fri fart ut i Göta älv.

– Där slås fast hur viktig Vänersjöfarten är. Den är ju av nationellt intresse, säger han.

Just nu investeras det rejält hos Vänerhamn. des senaste åren har man plöjt ner 250 miljoner i investeringar. Kanske borde en VD vara lite nervös när framtiden för Vänersjöfarten är föremål för domstolsförhandlingar och för politiska förhandlingar.

– Vi tror ju på en framtid för sjöfarten. Det finns en politisk vilja i hela EU att nyttja sjöfarten mer och det finns det i Sverige också. Vi tror definitift att sjöfarten kommer finnas kvar iframtiden också, säger Göran Lidström.

Men trots allt finns oron. Vem ska man skriva avtal med. Politiker kanske byts ut efter fyra år och det blir nya tag. Bron ska i alla fall fungera 100 år framöver. Och vad händer när det blir trafikkaos i centrala Göteborg på grund av många broöppningar. Kommer de politiker i Göteborg som äger frågan att tänka på Vänersjöfarten först eller Göteborgstrafiken först. Frågorna är många.

– Vi är oroliga att sjöfarten väger lätt mot allmänhetens vilja i Göteborg. Det är därför vi vill att det ska byggas en hög bro, säger Göran Lidström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Götaälvbron

Mer i ämnet