Många vill bli mattelärare

Publicerad

Allt fler vill bli lärare i naturvetenskap och matematik vid Universitetet i Karlstad. Antalet förstahandssökande i de ämnena har ökat med 57 procent sedan förra året. En kompletterande pedagogisk utbildning har också ökat rejält, 54 procent.

– Det är mycket glädjande, säger prorektor Thomas Blom. Det är ett stort behov av lärare inom just matematik och naturvetenskap och vi har satsat på det här under ganska lång tid, för att locka inom de här utbildningarna. För de yngre har vi till exempel Barnens universitet, Teknikerjakten, m m.

– Sedan många år har vi legat väldigt bra till när det gäller tandhygienistutbildningen, sjuksköterske-och förskollärarutbildningarna och det är likadant i år. Ett högt tryck, eftersom många som vill satsa på de här utbildningarna. Det som är verkligt glädjande är att de kommande åren gör man en storsatsning på lärarutbildningen och där kommer vi att få väldigt många platser, konstaterar prorektorThomas Blom.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.