Marsch mot mödradödlighet

Uppdaterad
Publicerad

Idag anordnade RFSU en barnvagnsmarsch runt om i landet mot mödradödlighet.

– Vi vill väcka politikernas uppmärksamhet och säga att det räcker nu, säger Anna Ivarsson, pressansvarig på RFSU Värmland.

Strax före lunch stod 22 barnvagnar i solskenet utanför stadsbiblioteket i Karlstad. Bland dem fanns också de som samlats för barnvagnsmarschen mot mödradödlighet som RFSU anordnat. De marscherade sedan i samlad trupp till Soltorget där det hölls tal, bland annat av Anna Ivarsson på RFSU Värmland som varit med och anordnat marschen.

– Det här berör oss alla. 800 kvinnor om dagen dör för att de har blivit gravida. Kvinnors hälsa måste respekteras, säger hon.

Vad hoppas ni att den här marschen ska ge för resultat?

– Vi vill sätta mödradödligheten på den politiska kartan och visa att vi är många som bryr oss om situationen för världens kvinnor, säger Anna Ivarsson.

Vad är det ni vill säga till politikerna?

– Vi vill säga att det krävs en kraftfull satsning mot mödradödligheten eftersom det faktiskt går att förhindra den. Kvinnor måste få rätt till säkra aborter, preventivmedel och förlossningsvård, säger hon.

Abort är ju inte en helt okontroversiell fråga, vad säger du till dem som är emot aborter?

– Jag säger att det handlar om alla kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp. Alla studier visar att aborter görs ändå, vare sig det är lagligt eller inte. Det resulterar i att 47 000 kvinnor om året dör för att de har gjort osäkra aborter. Vi vill att det ska finnas ett säkert alternativ, säger Anna Ivarsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.