Matvärmland växer

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen inleddes en Matvecka i Värmland. Först bjöds inköpare och restaurangfolk möjlighet att möta några ur den snabbt växande skaran av mat- och dryckesproducenter på en minimässa. Till helgen blir det matfestival för allmänheten.

Det bubblar, puttrar och sjuder hos de värmländska matproducenterna. När de slog sig ihop i en branschförening NIFA för ett år sedan var de 18 stycken. Idag ingår 40 företag, flera nystartade, till exempel Rawchokladfabriken i Arvika, Solbacka Källa med länets första mineralvatten på flaska och Karlstadsortens Mejeriförening med ostar.

”Många vill handla lokal mat”

Redan etablerade företag vidareutvecklar verksamheten. Värmlandspotatis ska på försök sälja skalad och skuren potatis, Grön Kos färdiga rätter kommer att marknadsföras över hela landet, Torfolk har börjat med osötad lingonsylt och smaksätter andra burkar med balsamico.

– Det är utmärkt att få tillfälle att både prata med producenterna och prova deras produkter på det här sättet, konstaterade ICA-handlaren Thomas Pennerud. Lokalt producerad mat är bra, men det måste också vara kvalitet och kvaliteten har ökat och blivit riktigt bra med åren. Vi som handlare måste nog bli bättre på att presentera det närproducerade ute i butikerna. Där finns en hel del att göra, för många kunder vill handla lokalt producerad mat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.