Med världen som arbetsmarknad

Uppdaterad
Publicerad

Högvalta strax utanför Arvika är hemma för Karolina Andersson, operasångerska med världen som arbetsmarknad.

– Jag har varit fast anställd på Komische Oper i Berlin och gästspelat i flera andra tyska städer. Jag har också jobbat i Österrike och Frankrike, berättar Karolina.

För första gången i större sammanhang sjunger hon nu på hemmaplan. Närmare bestämt på Wermland Opera i rollen som Susanna i Figaros Bröllop, en av de tre operorna i Värmlandsoperans storsatsning trilogin. Men trots att hon nu är på hemmaplan blir det mycket resor, för parallellt med rollen som Susanna gör Karolina rollen som Nattens Drottning i Trollflöjten på Kungliga Operan i Stockholm. Två helt olika roller.

– Som Susanna i Figaros Bröllop är jag på scenen nästan hela tiden. Det är mycket sång och mycket agerande, medan rollen som Nattens Drottning består av korta punktinsatser. In på scenen – leverera – ut – en timme paus – in på scenen – leverera – och paus igen, vilket på sätt och vis är värre för att man inte har någon startsträcka till varken agerande eller de höga tonerna. 

Flyttade hem

När Karolina flyttade tillbaka till Sverige tänkte hon först bosätta sig i Stockholm eller Göteborg, men insåg att det var i Högvalta hon ville vara sina lediga stunder. Så hon flyttade tillbaka och bor nu hon sina föräldrar 38 år som hon är.

– Ja, det har blivit så, men det är för att jag håller på att renovera ett eget hus och det tar lång tid, eftersom jag är hemma så sällan, berättar Karolina.

Men det det är inte bara renoveringen av ett eget hus som är på gång. Hon har också köpt en granngård och en handelsträdgård.

Drömmer om trädgårdssatsning

– Det stängde för flera år sedan, och när det blev till salu, ville jag göra något för bygden, berättar Karolina som köpte handelsträdgården tillsammans med en trädgårdsmästare.

Under vintern är handelsträdgården stängd, men idéerna om vad som ska komma är många...

– Jag drömmer om en plats som kanske påminner lite om Rosendals Trädgård i Stockholm. En plats dit man komma för en fika, eller för att bara må gott och bli inspirerad, säger Karolina och hoppas att i alla fall några av planerna för trädgården ska bli verklighet redan till sommaren. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.