Mer alkohol i sommarvärmen

Uppdaterad
Publicerad

Den varma sommaren gör att försäljningen av alkohol ökar. Under sommarmånaderna ifjol ökade systembolaget sin försäljning med 2,1 procent jämfört med 2012 och det är första gången på många år som drickandet ökar.

9,5 liter alkohol per invånare och år, drack vi under förra året 9,9 liter.  Och under andra kvartalet i år ökade drickandet i Värmland med 3,2 procent. På IOGT-NTO är man oroade över utvecklingen.

– Vi kommer säkert att märka det i höst, när vi sätter igång efter semestern. Då kommer nog människor att ringa oss och be om hjälp och stöd, säger Monica Ståhl, distriktsordförande IOGT-NTO Värmland.

När försäljningen ökar, så ökar även andelen riskkonsumenter, det vill säga att man dricker såpass mycket att det kan leda till missbruksproblem. Något förvånande är att den största ökningen av riskkonsumenter är kvinnor över 75. Från att ha varit endast 0,6 procent  har den siffran stigit till 10 procent sedan mitten av 70-talet.

– De behöver kanske ha upplysning om det här och att det inte är lämpligt att dricka alkohol. Just för de äldre är det jobbigt med vätskebrist och annat som kan uppstå, säger Monica Ståhl.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.