Foto: Mattias Persson/Motorsport Publication & Volkswagen Motorsport

Mikaela Åhlin–Kottulinsky historisk vinnare

Publicerad

Mikaela Åhlin Kottulinsky har skrivit in sig i historieböckerna. Som första kvinna någonsin vann hon i går ett race i tyska enhetsserien Volkswagen Scirocco R–Cup. – Jag kan inte förstå att det faktiskt hänt, säger Kottulinsky i ett pressmeddelande.

Mikaela Åhlin–Kottulinsky kvalade in som tvåa vid lördagens tävling på den klassiska tyska banan Norisring i Nürnberg, men kunde tack vare en bra start omedelbart ta hand om ledningen.

Och den ledningen höll sedan 21–åringen hela vägen in i mål.

Hon hotades länge av tysken Moritz Oberheim, men höll undan och blev alltså den första kvinnliga segraren i mästerskapets 17–åriga historia.

– Det är en helt otrolig känsla. Jag kan inte förstå att det faktiskt hänt. Det här var mitt mål när jag började träna i Tyskland för två år sedan. Jag har varit tvåa tidigare, men en seger är så mycket större, säger Åhlin–Kottulinsky i ett pressmeddelande.

Volkswagen Scirocco R-Cup är en av supportklasserna till Tysklands största bilracingmästerskap, DTM. Startlistan utgörs av 24 förare från åtta olika länder, och samtliga deltagare tävlar med identiska bilar levererade av Volkswagen Motorsport.

Mikaela Åhlin-Kottulinsky bor i Karlstad. Hennes morfar, Freddy Kottulinsky, körde hem SM-titeln i Formel 3 säsongen 1966 och blev 1980 den än i dag ende svenske föraren att vinna det mytomspunna Dakarrallyt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.