Miljöpartiet väljer inte sida

Uppdaterad
Publicerad

Inför höstens val tänker Miljöpartiet i Karlstad inte ansluta sig till något av blocken. Det kommer partiet att göra först efter valet.

Miljöpartiet i Karlstad kommer inte att göra gemensam sak med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. I stället kommer de att gå till val med ett eget partiprogram för att sedan förhandla med båda blocken om vilka som ska stödjas.

– Det avgör vi först efter valet och då kommer vi att sammarbeta med de som ger oss mest utdelning för våra ideér, säger Maria Frisk (MP).

Maria Frisk är tillsammans med Per Inge Lidén miljöpartiets två kommunalrådskandidater efter att Åke Pettersson Frykberg nu ska ta ett steg tillbaka. Under den senaste mandatperioden har miljöpartiet varit en del av vänsterblocket. Men till hösten så är de öppna för att samarbeta med båda sidor.

Ett av miljöpartiets vallöften inför förra valet var att det skulle folkomröstas mer i kommunen. När det väl var dags så blev det varken folkomröstning om skattesatser eller något annat.

– Det gick inte så bra. Det blev för mycket diskussion och vi kände att det skadade mer än det skulle gynna, säger Maria Frisk (MP).

Inför höstens val så är kollektivtrafiken i centrum och miljöpartiet i Karlstad vill ha stationer för regionståg i Skåre, Skattkär, Edsvalla, Vålberg och Väse.

– Det gör att människor kan lämna bilen hemma och åka snabbt och miljövänligt till Karlstad och Kil, säger Per Inge Lidén (MP).

De frågor som miljöpartiet i Karlstad vill driva inför hösten är resor, närproducerad mat, nyföretagande och jämställdhet. Partiet förespråkar biogas och vill bland annat att Svenska Rallyt ska köras med bränsle från förnybara källor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.