Varg – en kärlekshistoria

Uppdaterad
Publicerad

Fotografen Mia Petzälls bilder är basen i Värmlands museums nya utställning: Varg – en kärlekshistoria. 

– Vi vill vara aktuella och belysa brännande ämnen och vargen är ett ämne vi länge pratat om, berättar Håkan Fallqvist på Värmlands museum. 

– Timingen kunde inte ha blivit bättre för dagarna efter att vi började jobba med vargutställningen kom beslutet om vargjakten. Förutom bilder av Mia Petzäll och museets fotograf Lars Sjöqvist, finns uppstoppade vargar och en varglya för de minsta där man får höra sagor om vargen.

”Vargjakten är det mest naturliga”

Som fotograf och en av få kvinnor ger sig Mia Petzäll gärna in i vargdebatten. Hon är en av få fotografer, kanske den enda som fått närgångna porträtt av värmländska jägare i samband vargjakt. Och hur fick hon det förtroendet?

– Förtroendet har ju kommit i från att de vet vad jag står för. Jag står för att jag tycker jakt är det mest naturliga, det är ju på det viset vi har överlevt att jagade och åt kött.

Vill visa urinstinkten

En manliga jägare i bar överkropp poserar i brasans sken med en skjuten varg. Mycket provokativt i mångas ögon, men för fotografen själv Mia Petzäll är det bilden av det naturliga, urinstinkten för överlevnad.

Mia Petzäll poserar själv på en av bilderna med en skjuten varg hängande över axlarna. På en annan bild syns ryggen av en naken blond kvinna iklädd vargpäls. Bilderna har även visats i Norrköping och den naturliga frågan är förståss om hon fått många upprörda reaktioner?

– Nej! De flesta är positiva.

Var står du i vargfrågan?

– Jag tycker vi ska jaga varg. Visst lite, lite, lite varg kan det finnas kvar så man inte utrotar den helt. Men inte så mycket som det finns idag på långt när. 

Sedan fyra år tillbaks bor Mia Petzäll i Varberg, innan det levde hon 14 år på landet i Sunne. Och det är livet på landet som format hennes inställning i vargfrågan. – Jag kommer ifrån stan och har tagit mig ut till landet och fått se verkligheten. Jag har pratat med jägare, fått vara med ute på jakt och när man fått se verkligheten då är det inte svårt att ta ställning.

Museet vill beröra och uppröra

– Värmlands museum vill vara en arena för debatt, diskussion förklarar Håkan Fallqvist. Och visst har det redan kommit en del samtal från människor som känner sig provocerade av bilderna.

– Det finns många som tycker att vi provocerar när vi visar döda vargar, men det är faktiskt det som jakt är, att skjuta djur.

Men är syftet att provocera?

Nej, det är att beröra och uppröra givetvis, vi vill visa hur det är och låta människor komma till tals och bilda sig en egen uppfattning i olika frågor, säger Håkan Fallqvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.