Foto: Therèse Tingberg

Naket modigt oretuscherat

Uppdaterad
Publicerad

Verkliga kvinnoporträtt som en protest mot vår retuscherade värld.

Bara underbara heter fotografen Therese Tingbergs nya utställning där nakna kvinnor porträtteras och bristningar och ärr har en naturlig plats.

– Dagens skönhetsideal är skrämmande!  Barn och unga har förebilder som svälter sig, opererar brösten, fyller läpparna och fettsuger sina kroppar och det är inte okej,  säger Therese Tingberg.

Fredagsreportaget

Hennes mål med utställningen är att försöka påverka kvinnor och kanske göra skillnad för några.

– De ska känna att de duger som de är, vi är alla unika.

”Lika vacker med ett bröst”

Det är både vackra och känslomässigt starka bilder som möter besökarna.

En av kvinnorna Therese Tingberg portätterat är hennes bästa vän Pernilla Källvik, 35 år. Pernilla drabbades av cancer förra året och lät sin vän följa henne med kameran under sjukdomstiden. Resultatet är flera intima bilder på Pernilla som tappat håret och  opererat bort sitt ena bröst.

Från början fanns inga planer på att visa bilderna offentligt, men när Pernilla blev frisk kände de båda att det är viktigt att få visa dem.

– Jag är stolt över min kropp och tycker jag är lika vacker med ett bröst säger Pernilla Källvik, med en smittande självsäkerhet.

”Vi har skrattat och gråtit”

Det är precis ett år sedan hon gick igenom operationen. Då visste ingen av dem om hon skulle överleva sjukdomen. Fotandet har varit ett sätt att hålla kontakten och bearbeta det jobbiga och de har skrattat och gråtit mycket tillsammans.

– Therese har varit så lätt att ha att göra med. Det har känts naturligt att sitta avklädd framför kameran med henne,  skrattar Pernilla Källvik.

När Pernilla får frågan vilken bild som berör henne starkast tvekar hon inte.

– Det är den på mig och lilltösa. Utan henne hade jag inte klarat det här. Hon tycker om mig lika mycket med eller utan hår och med ett bröst.

Therese favorit är en bild på Pernilla där hon sitter bakåtlutad på golvet. Bredvid henne står en kandelaber. Hon har nästan inget hår, hennes ena bröst är bortopererat och pennstreck visar vart strålbehandlingen har satts in, men hon ler.

– Den bilden betyder att det över, att faran är över, säger Therese och kan inte hålla tillbaka glädjetårarna.

Utställningen visas på Galleri 2 i Säffle med start på lördag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fredagsreportaget

Mer i ämnet