Narkotikabrotten ökar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälda fall av narkotikabrott har ökat med 200 procent de senaste tio åren. Även bland ungdomar ökar droganvändandet. En drog som polisen ser ökar är LSD.

– Jag har hört folk som har börjat säga att det är lika okej att röka på som det är att dricka alkohol. Jag kan tänka mig att folk har börjat se det som en kul grej att göra på en förfest, säger Fanny Gullberg Ringels.

Både ungdomar och polisen vittnar om att det skett en liberalisering kring hur ungdomar ser på droger idag.

– Man ser inte lika hårt på att testa cannabis och spice som man kanske gjrode för ett par år sedan, det tycker jag man märker, säger Daniel Fernström som är chef för ungdomsgruppen vid polisen i Karlstad.

Lättare att få tag på droger

Samtidigt som synen på drogerna förändras ökar också användandet. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet har andelen narkotikabrott i Värmland ökat med 200 procent de senaste tio åren. En anledning kan vara att det genom internet nu har blivit lättare att få tag på olika droger.

– Förr var du tvungen att ha en kontakt som du var tvungen att träffa någonstans och köpa ”över hand”. Idag görs nog mycket av de här beställningarna på de här drogerna via nätet och man får det via posten, säger Daniel Fernström.

Skulle du säga att det är lätt att få tag på droger?

Tyvärr så är det lätt, om man vet hur man ska göra så är det lätt, säger Daniel Fernström.

LSD ökar

I och med att det blivit lättare att få tag på droger ser polisen en förändring i användandet. En drog som ökat det senaste är LSD. Ett preparat som man tidigare inte hade några beslag på.

– Det är en speciell drog. Den är rankad som mycket farlig, säger Daniel Fernström.

LSD är en psykedelisk drog och säljs som små frimärken.

– Under den senaste tidens beslag har vi sett så är det små, små frimärken, kanske en kvart utav ett frimärke i storlek. På frimärket har man lösningen och så slickar man på det och så får man den här effekten.

Varje år tar ungdomsgruppen mellan 60 till 80 ungdomar. Men att enbart polisen ska lösa drogproblematiken tror inte Daniel Fernström är möjligt.

– Vi gör så gott vi kan men vi skrapar bara på ytan. Det gäller att vi får till en attitydförändring för att vi ska lyckas med det här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.