Nätpedofil åtalas

Uppdaterad
Publicerad

En 28-årig man från Stockholmsområdet åtalades idag för 68 fall av bland annat grovt sexuellt övergrepp mot barn. Brottsoffren kommer bland annat från Värmland.

Mannen tvingade barn att utföra smärtsamma grova sexuella handlingar på sig själva. Brottsoffren kommer bland annat från Värmland.

-Han är otroligt rå. Han är otroligt hänsynslös.

Så beskriver Björn Sellström vid Rikskriminalpolisen den 28-årige man från Stockholmsförorten Husby som på onsdagen åtalades för brott mot 68 personer i åldrarna 11-20. De flesta åtalspunkterna gäller sexualbrott mot flickor på nätet. Flera av flickorna har mått så dåligt att de övervägt att ta sina liv.

Försökte dölja

Mannen, en på ytan välanpassad, högutbildad person som jobbar med IT, utvecklade effektiva strategier för att begå sina brott. Gemensamt för dem var att han snabbt övergick till hot.

En strategi var att genom falsk identitet och smicker få en första avklädd bild. En annan var att först kartlägga barnens familjer samt ta reda på skolscheman och fritidsaktiviteter. Med den informationen fick han flera flickor att känna sig så hotade att de sedan gjorde det han krävde.

När 28-åringen fått en första bild hamnade flickorna i en utpressningsliknande situation. Om de inte gjorde som han sade framför webbkameran så skulle han sprida bilderna till föräldrar och skolkamrater.

-I vissa fall har flickorna gjort vad som helst för att mamma och pappa inte ska veta vad de har gjort, säger åklagaren Emelie Källfelt.

Virtuella våldtäkter

Att övergreppen skedde via nätet innebar att brotten ibland kunde ske i flickornas rum medan deras familjer var hemma. Gärningsmannen kunde också agera ostört, trots att han inte bodde ensam.

-Det här är ingenting som synts. Han har suttit framför sin dator, säger Björn Sellström.

28-åringens mål med alla kontakter med flickorna var att få dem att utföra en form av sexuella handlingar på sig själva som var så grova att de i vissa fall ledde till skador, enligt Källfelt.

-Vi kallar det virtuella våldtäkter.

Men i lagbokens mening rör det sig inte om våldtäkt eftersom de var flickorna själva som utförde handlingarna. I stället har åklagaren rubricerat fallen som grovt sexuellt övergrepp mot barn, som kan ge fängelse i högst sex år. Det är samma maxstraff som för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, vilket mannen också åtalats för.

Nekar till brott

Björn Sellström vill att lagstiftarna ser över påföljden för de grova övergreppen eftersom många som utreder brotten anser att de är att jämställa med grov våldtäkt mot barn som har ett maxstraff på tio år.

Morgan Johansson (S), ordförande i riksdagens justitieutskott, säger att man är beredda att se över lagstiftningen i en parlamentarisk utredning.

-Det här är ju en ny företeelse, att det finns teknik som gör att man kan begå brott på det här sättet. Det är ju inte sällan lagstiftningen släpar efter teknikens utveckling.

Den åtalade 28-åringen hävdar att han är oskyldig och att hans dator fjärrstyrts.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.