Nedlagda skolan ska återupplivas

Publicerad

Nu kan nedlagda Edsvallaskolan få nytt liv igen. Som allaktivitetshus.

– Det är bra för bygden med aktiviteter för alla åldrar, säger Carina Oscarsson, som är en av ett tiotal eldsjälar i Edsvalla som driver frågan.

För två och ett halvt år sedan lades skolan ner, trots starka protester.

Skolan var utdömd på grund av mögel. Men senare undersökningar visade att mögelangreppen inte var allvarliga och nu står byggnaden oanvänd och börjar så smått att förfalla.

– Det är bedrövligt på en sådan fin byggnad. Den här skolan måste vi ta vara på så att bygden här i Edsvalla får leva upp igen, säger Olle Belsing.

Får gruppen som driver frågan om ett allaktivitetshus som den vill kommer det inom något år att bland annat att vara ett gym, ett café och en fritidsgård i den gamla skolan.

Men det krävs en miljoninvestering och ekonomiskt stöd från Karlstads kommun för att allaktivitetshuset ska kunna bli verklighet.

I november ska ett möte hållas i skolan då föreningar, företag, privatpersoner och myndigheter ska bjudas in.

Satsningen på skolan är bara en liten del av planerna som gruppen har. Senare i vinter ska de starta föreningen Norsbygdens väl för att försöka få liv i samhället.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.