Nedskärningar på Värmlandsnytt

Uppdaterad
Publicerad

I dag fattade SVT:s företagsledning beslut om en ny organisation för den regionala nyhetsverksamheten.

Stora förändringar väntar på SVT och för Värmlandsnytt. Det hela har sin bakgrund i den publicistiska översyn som SVT har gjort av den regionala nyhetsverksamheten.

SVT kommer att öka antalet orter för regionala utsändningar från 19 till 21 stycken och öka antalet redaktioner från 27 till 33. 

– Sverige har förändrats dramatiskt, inte minst demografiskt, sedan SVT byggde upp sin regionala nyhetsorganisation på 1970-talet. Vi kan inte längre leva kvar i en organisation som inte speglar det moderna Sverige. Nu lägger vi grunden för ett nyhetsutbud som blir mer lokalt och därmed angeläget för fler. De regionala nyheterna är ett av SVT:s viktigaste uppdrag och det är vår skyldighet att säkra att de är relevanta för hela befolkningen också framgent, säger SVT:s vd Eva Hamilton.

Stora konsekvenser för Värmlandsnytt

Dagens beslut i SVT:s företagsledning om en ny organisation för de regionala nyheterna kommer att få stora konsekvenser för Värmlandsnytt.

– Jag ser stora fördelar med den nya organisationen för de regionala nyheterna i Sverige som helhet, men vi i Värmland drabbas hårt av neddragningar, säger Tomas Skoglund, redaktionschef på Värmlandsnytt.

Den tekniska utsändningen av Värmlandsnytt kommer att flyttas till Göteborg, och Värmlandsnytts sändningar kommer att bandas och köras ut därifrån. I Göteborg kommer också programledaren för de regionala sändningarna i västra Sverige att finnas på morgonen och söndagar. Däremot blir lokala programledare kvar i Karlstad på vardagskvällarna.

– Vi kommer även i framtiden att ha programledare kvar här i Värmland på de publikdragande sändningarna kvällstid på vardagar. Vi kommer fortfarande även att ha redaktörer och ansvarig utgivare kvar i Värmland, säger Tomas Skoglund.

Minskning av redaktionen

Förändringen innebär att Värmlandsnytts redaktion kommer att minskas från de 30,5 tjänster som finns i dag till 21 tjänster. Till viss del sparas tjänster in genom att det blir färre chefer. Ambitionen är att förändringen så långt det är möjligt ska genomföras utan uppsägningar. Bland annat kommer personal att erbjudas arbete på andra orter, det kommer att erbjudas frivillighetspaket, och framför allt kommer förändringen tillåtas att ta tid.

– Vi påbörjar förflyttningen mot den nya organisationen nu direkt, men vi kommer att ha några år på oss att genomföra den fullt ut, säger Tomas Skoglund.

Men neddragningen kommer också att påverka Värmlandsnytts resurser på fältet.

– Jag är den förste att beklaga det. Här tycker inte jag att utredningen har nått ända fram, säger Tomas Skoglund.

Yrkesbenämningen fotograf försvinner

På Värmlandsnytt kommer yrkesbenämningen fotografer att försvinna. Alla reportrar ska kunna sköta en kamera som så kallade videojournalister.

– SVT har gjort valet att det är viktigare med flexibilitet än bildkvalitet. Det är klart att det kommer att märkas att vi inte i samma utsträckning kommer att ha fotografer. Inte minst på kortare sikt.

Den nya organisationen träder i kraft i januari 2015. 

– Mitt största fokus just nu och en lång tid framöver är att arbeta för att den här förändringen blir så bra som möjligt både för personalen på Värmlandsnytt och för våra tittare i Värmland, säger Tomas Skoglund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.