Ett av fåren som dödades på en gård söder om Kristinehamn Foto: privat

Nej till skyddsjakt i Kristinehamn

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket stoppar skyddsjakt på varg i Kristinehamn.

Länsstyrelsen beslutade i början av juni om skyddsjakt på varg i ett område i Kristinehamn. Detta efter att får angripits den 2 och 4 juni på gårdar i Visnum. Beslutet om skyddsjakt överklagades av Wolf Association Sweden som tyckte att det var vaga grunder att ta ett sånt beslut.

Naturvårdsverket upphäver nu länsstyrelsens beslut och det innebär ett nej till skyddsjakt. Naturvårdsverket anser att det finns osäkerhet vilken djurart som angripit fåren.

”Det kan inte säkerställas att det är fråga om en varg”, skriver Naturvårdsverket i beslutet.

– I det här fallet har besiktningsmännen vid de två olika besiktningarna bedömt varg till övervägande del, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Värmland. Vi ser inte att det är en osäkerhet i besiktningsresultatet.

– Vi vill gärna ha en dialog med Naturvårdsverket om vad de grundar beslutet på, i vägledningssyfte inför framtida beslut, konstaterar Maria Falkevik.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.