Nekas ofta bli blodgivare

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det sedan 2009 är tillåtet för homosexuella män att lämna blod, är det fortfarande många av dom som nekas att bli blodgivare.

Politikerna Martin Oscarsson och Jonas Gunnarsson tycker nu att man borde ändra på kategoriseringen av blodgivare.

Efter att Martin Oscarsson haft sex med en man fick han inte längre lämna blod, men sedan en tid tillbaka lever han tillsammans med en kvinna och tillhör därför inte längre någon riskgrupp. Och eftersom det gått mer än ett år sedan han hade sex med en man, är han nu välkommen att lämna blod.

– Det känns bra. Det är alltid lite obehagligt när dom sticker, men det känns skönt att få bidra till att dolk inte ska behöva dö i onödan, säger Martin

Men det är inte själva nålsticket som har gjort att Martin inte lämnat blod tidigare.

– Nej, det är det inte. Det har funnits regler tidigare som har sagt att män som någon gång har haft sex med män, oavsett hur länge sedan, får inte ge blod. Men nu har reglerna ändrats.

Karenstiden för att få lämna blod skiljer sig beroende på om man är en homosexuell man, eller om man lever i ett heterosexuellt förhållande. Homosexuella män klassas som en riskgrupp, men det gör inte heterosexuella män, även om båda lever i ett fast förhållande.

Socialdemokratiska riksdagsmannen Jonas Gunnarsson lever sedan flera år tillbaka i en stabil relation med en man. Trots det får han inte lämna blod. han får inte ens testa sig för att bli blodgivare.

-Det känns mer relevant att titta på riskbeteende än riskgrupper. Jag har svårt att tro att  jag utsätter mig för större risker jämfört med många andra i samhället, säger Jonas till Värmlandsnytt.

– RFSL skulle vara nyttiga om dom kunde ge sig in i diskussionen. Dom köper ju dom regler som gäller idag, det kan jag tycka är lite tråkigt. Istället kan man fundera över hur man principiellt kan göra samhället bättre.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.