Nominerad till pris

Uppdaterad
Publicerad

Värmlandsnytts reporter Rino Rotevatn kan ta hem årets värmländska journalistpris.

Den nominerade reportageserien publicerades våren 2014 och handlar om svenska barn, boende i Norge, som omhändertas av norska myndigheter och riskerar att bli bortadopterade. Här kan du se hela Rino Rotevatns nominerade reportageserie.

I motiveringen står:

”I inslagen avslöjades att svenska barn som blir tvångsomhändertagna av norska myndigheter riskerar att förlora sitt medborgarskap och kulturella identitet – med den svenska statens goda minne.”

Reportageserien fick stor spridning även i andra medier och har bidragit till att frågan om de svenska barnens situation har tagits upp i det norska Stortinget.

Övriga nominerade är Solveigh Voyce, chefredaktör Säffle tidning; Mari Stenström, SR Värmland; Morgan Schmidt, Värmlands Folkblad och Per Mojanis, Daniel Larsson och Kjell Martinsson på Nya Wermlands-Tidningen.

Priset delas ut av Värmlands journalistförening den 19 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.