Norgependlare sägs upp

Publicerad

Krisen i den norska ekonomin blir nu allt mer kännbar för de svenskar som jobbar i Norge. Och på Grensetjänsten i Morokulien har man märkt en markant förändring i antalet svenskar som hör av sig.

Gränsetjänsten i Morokulien inrättades 1997 i syfte att hjälpa svenskar som jobbar i Norge, och vice versa, med nödvändigt pappersarbete. Ofta rör det sig om veckoarbetare eller dagjobbare. Men nu när den norska kronan faller och oljeindustrin är på tillbakagång märker man av en ny grupp människor som behöver hjälp.

– Det vi har sett den senaste månaden är att det är flera som har kontaktat oss som har haft längre arbetsperioder i Norge. En del har jobbat upp till tio år och blivit uppsagda, säger Kjell Olsén vid Grensetjänsten

Men det är inte bara oljeindustrin som är anledningen till att fler söker hjälp hos Grensetjänsten. Tidigare i år förändrades reglerna för permitteringar på den norska arbetsmarknaden.

– I Norge kan man permittera. Det innebär att personen fortfarande är anställd, men utan jobb. De reglerna har förändrats under året, vilket har medfört att arbetsgivare hellre säger upp personal, eftersom det har blivit dyrare att permittera, säger Kjell Olsén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.