Nu räknas rösterna

Uppdaterad
Publicerad

Inne på länsstyrelsen kontrollräknas nu alla röster. Vid det här valet var de fler än sist och det kan göra att det riktiga valresultatet dröjer.

På tredje våningen i länsstyrelsens hus sitter idag ett 30-tal personer som har till uppgift att kontrollera det preliminära valresultatet som kom några timmar efter att vallokalerna stängde igår.

– Det är ett gammalt hedeligt manuellt arbete, säger Gith Nilsson, valansvarig på Länsstyrelsen i Värmland.

Valet i Värmland

Varje valsedel räknas för hand och dessutom ska man sammanställa personrösterna, det görs inte under den preliminära räkningen i vallokalerna.

Kontrollräkningen av valsedlarna sker i flera led. Efter den första räkningen går en kontrollgrupp igenom sedlarna ytterligare en gång. Efter det förs siffrorna in och jämförs med det preliminära valresultatet, också den processen kontrolleras ytterligare en gång.

Vid det här valet är det också något fler röster som ska räknas eftersom valdeltagandet i Värmland har ökat.

– För det första är det ju väldigt roligt att fler och fler röstar. Men det innebär också att vi har mer arbete här. Så det kan dröja innan vi får fram ett slutligt resultat, säger Gith Nilsson som spår att man ska ha räknat klart rösterna någon gång i mitten av nästa vecka.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Värmland

Mer i ämnet