Nya attacker mot Telia

Uppdaterad
Publicerad

– Jag har jobbat hela natten med att försöka lösa det här, säger Peter Kjellberg, driftsledare på Telia controlcenter som finns i Karlstad.

Det är i Karlstad på Telias controlcenter som man just nu jobbar febrilt med att avvärja attacken.

– Vi vet inte hur många kunder som har drabbats, säger Peter Kjellberg till Värmlandsnytt. Men kunder i hela Sverige är drabbade och det handlar om att digital tv inte fungerar, att det går trögt att surfa via Telias bredband och att det förmodligen är problem med digital telefoni, också, säger Peter Kjellberg.

Varifrån attacken kommer eller mot vilket företag den riktar sig, kan inte Peter Kjellberg uttala sig om.

Chefen för Telia controlcenter i Karlstad Anna-Karin Brandt säger i en kommentar till Värmlandsnytt att detta är ett otroligt allvarligt incidentläge som man nu har fullt fokus på att lösa.

Det är en attack mot Telias dns-servrar som skapar problemen. I onsdags blev företaget utsatt för en attack som riktade sig mot ett av företagets kunder, spelföretaget EA.

Dagen efter den attacken tog hackergruppen Lizard Squad på sig ansvaret för attacken genom att twittra att en text som antydde att de låg bakom. Hackergruppen Lizard Squad antas ha sitt usprung i Ryssland, och misstanke finns om att gruppen ligger bakom flera stora attacker.

Efter attacken i onsdags sa Telia att servrar skulle konfigureras för att problemet inte skulle kunna uppstå igen.

Hur kan det hända igen bara två dagar senare?

– Vi hade en plan i förrgår, som vi hoppades på. Nu har det visat sig att den tyvärr inte var tillräcklig, säger Peter Kjellberg.

Nyligen utsattes Tele2 för en liknande attack och Post- och telestyrelsen har kallat till ett extrainsatt möte efter årsskiftet på grund av problemen.

Information från Telia

De tjänster som berörs av detta är surf via bredband och mobilt samt digitaltv och bredbandstelefoni. Felet på digital-tv-tjänsten yttrar sig genom att man får felkod 711, 713 eller 714 när man startar digital-tv-boxen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.