Idag invigdes den nya kraftvärmepannan på Heden i Karlstad. Mer flis i både pannan och i Karlstads energis plånbok är tanken.

Ny kraftvärmepanna invigd

Uppdaterad
Publicerad

I dag invigdes den nya kraftvärmepannan på Heden i Karlstad. Mer flis i både pannan och i Karlstads energis plånbok är tanken.

Energiminister Ibrahim Baylan (S) flyttade det symboliska skynket från flishögen till oljefatet. Från och med nu är oljeeldad fjärrvärme i Karlstad förpassad till historien.

Karlstad har en lång tradition av fjärrvärme. 1948 byggdes det första värmeverket. Då var det eldat med flis men 1970 gjorde oljan sitt intåg. 1986 började sopor eldas i den nya avfallspannan för att värma karlstadborna och 1992 invigdes en ny flispanna. Oljepannan från 1970 användes fortfarande men nu är det slut med det. Olja ska bara användas om all övrig värme- och kraftproduktion slås ut vid Hedenverket.

Den nya flispannan, som i Karlstad Energis tjänstemanna korridorer går under namnet Etapp 3 skulle ha kostat 1043 miljoner kronor men notan ser ut att bli 150 miljoner lägre, cirka 900 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.