Ny hård kritik mot Utterdahl

Uppdaterad
Publicerad

Ett hån mot sjuka och en attack mot forskare. Så låter kritiken mot landstingspolitikern Marianne Utterdahls facebookinlägg om alternativmedicin förra veckan.

Det är företerädare för Vetenskap och Folkbildning i Värmland och Humanisterna i Värmland som skrivit artikeln. En av dem är Linda Strand Lundberg. Hon är upprörd efter landstingsrådets inlägg på facebook förra veckan.

-Jag tycker att hon bör gå ut och tala om för sina väljare och medborgarna att ”nej, förmodligen fungerar inte de här metoderna, jag hade fel”, säger Linda Strand Lundberg, ordförande i Vetenskap och Folkbildning i Sverige.

Det handla om ett inlägg som Marianne Utterdahl (SIV) gjort på facebook där hon delar en film som visar hur en tumör krymper med hjälp av meditation.

– Det sprids så mycket myter i sociala medier just nu och folk går på det här. Det kan handla om liv och hälsa, säger Linda Strand Lundberg.

Men landstingsrådet Marianne Utterdahl tycker inte att hon gjort något fel och menar att hon är felciterad.

– Jag har sagt att jag är skeptisk, men vi är intresserade av en öppen och respektfylld dialog mellan olika synsätt och ett lärande mellan olika synsätt och att sjukvården ska drivas av vetenskap och beprövad erfarenhet.

Vad har du fått för reaktioner efter att ditt inlägg har uppmärksammats?

-Jag är överväldigad över att jag fått så mycket positiva reaktioner. Människor som är glada över att vi äntligen vågar prata om det här och lyfta att det kan finnas ett samband mellan kropp och själ, säger Marianne Utterdahl (SIV).

Men kritikerna är inte lika postitiva.

-Jag är rädd att det sitter svårt sjuka, kanske döende människor på våra sjukhus och får höra att de inte tänkte tillräckligt postitvt. ”Du tänker för negativt. Det är ditt fel att du är sjuk”. Det är fruktansvärt, ett angrepp på alla sjuka människor, säger Linda Strand Lundberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.