Ny kurs i svenska inom vården

Uppdaterad
Publicerad

Många personer kommer till Värmland med bakgrund inom medicin. Det har vi berättat om här i Värmlandnytt. För att göra det lättare för dem att komma ut i arbete finns nu nystartad SFI-kurs med inriktning vård.

– Det är jätteviktigt att man kan prata svenska, skriva svenska, läsa svenska och förstå vad andra människor säger, menar Maroof Asifi.

För honom är språket biljetten tillbaka till ett professionellt yrkesliv. För åtta månader sedan lämnade han Afghanistan där han arbetat över tio år som specialistläkare inom infektionssjukdomar. Nu har han tillsammans med 20 andra invandrare med examen inom ett medicinskt yrke påbörjat en nystartad SFI-utbildning (Svenska För Invandrare) i Karlstad.

– Vi har upplevt att det är många som känner frustration över att det är svårt att komma ut i arbete i Värmland, säger projektledaren Sofia Adolfsson.

Läser under ett år

Det är ett samarbete mellan Region Värmland, Arbetsförmedlingen och Länsstyrelsen som gjort projektet möjligt. Under ett läsår kommer deltagarna lära sig svenska med inriktning mot vård.

– Många är väldigt motiverade. Dels ser man att de vill ge tillbaka till oss som tagit emot dem. Man har också en yrkesstolthet och man vill komma tillbaka till det jobbet man haft tidigare, säger Sofia Adolfsson.

Många olika kompetenser

Saknar du att arbeta inom vården?

– Ja, så mycket. Jag gillar att jobba med människor och hjälpa sjuka människor, säger Lisette Louhau.

Hon är en sjuksköterska från Kuba, men bland de andra tjugo deltagarna finns också en kardiolog, ögonläkare, allmänkirurg, allmänläkare, infektionsläkare, röntgenläkare, internmedicinläkare, labbläkare, biomedicinsk analytiker, sjuksköterska, tandläkare och apotekare.

– Tidigare var det kanske många som kom till Sverige som inte hade lika stor utbildningsbakgrund som man har idag. Jag tycker det är väldigt viktigt att vi tar hand om den kompetensen som kommer till oss nu och att man hjälper dem fram till arbete på ett bra sätt, säger Sofia Adolfsson

– Jag hoppas att jag lär mig svenska mycket bra och att jag kan hitta jobb här som sjuksköterska. Jag vill vara nyttig för Sverige och hjälpa människor, säger Mitra Belevad från Iran.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.