Ny lösning för att integrera flyktingbarn

Publicerad

Att intergrera nya flyktingbarn i skolan är något som många kommuner i Värmland kämpar med. I Glavaskolan i Arvika kommun har man kommit på en egen lösning. Här får alla nyaanlända barn gå i samma klass.

– Långsamt fungerar det nu bra. I början var det lite svårt. Nu vet vi hur mycket de har gått i skolan. Efter samtal med föräldrar vet vi hur mycket matte, engelska eller arabiska de kan, säger studiehandledare Suhaila Ayela

Hon kan själv sju språk och är en stor tillgång i förberedelseklassen. Här går idag elva barn i åldrarna sex till tretton år. Alla boende på flyktingförläggningen i Glava i väntan på ett eventuellt uppehållstillstånd. En av dem är elvaåriga Ghazel Hamdan från Syrien. Hon har varit i Sverige sedan årskiftet.

– Jag gillar att skriva och räkna matematik, säger hon.

Tanken är att eleverna efter ett tag ska fortsätta in i de ordinarie klasserna. Idén om en gemensam klass kom från skolan och lärarna och man har varit igång sedan januari i år.

– Vi visste att det kommer barn med olika bakgrunder, erfarenheter och åldrar med kort varsel. Då tänkte vi att vi måste samla upp dem för att skapa trygghet och struktur, för att sen se hur vi kan jobba med att intergrera de i skolan i så stor utsträckning som möjligt, säger Christian Persman, skolchef i Arvika kommun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.