Ny majoritet diskuteras i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Exakt hur styret i Karlstad kan komma att se ut är inte klart, men en ny konstellation som är på tapeten består av Socialdemokraterna och de mindre allianspartierna.

Den slutgiltiga mandatfördelningen för Karlstads kommun är nu klar efter att den sista kontrollräkningen idag. S och V får tillsammans 26 mandat, och alliansen får 25. Miljöpartiet har sex mandat och Sverigedemokraterna fyra. Det innebär alltså att alliansen med Miljöpatrtiet som styrt de senaste fyra åren skulle kunna fortsätta styra. Om de vill. Frågan är bara vad partierna vill.

– Vi har suttit i en fempartimajoritet och det har fungerat bra, så det är förstahandsalternativet. Men nu har vi möjlighet att se nya konstellationer, säger Niklas Wikström (FP)

– Det är inga exakta låsningar utan det finns många olika möjligheter. En del kan se det som ett problem och jag ser det som en möjlighet, säger Per-Samuel Nisser (M)

Nytt samarbete på tapeten

Miljöpartiet vill inte uttala sig mer än att de via sms säger att de har ett öppet sinne. Kristdemokraterna och Centerpartiets säger att de kan se framför sig ett samarbete med antingen fempartisalliansen eller ett nytt samarbete mellan Socialdemokraterna, KD, Centerpartiet och FP.

– Vi har småbörjat lite samtal och det finns ju några alternativ, där ett är ett samarbete mellan oss, Socialdemokraterna, C och FP. Men det skulle vara dumt av mig att redan nu säga vilket alternativ jag tror är bäst, säger Peter Kullgren (KD).

– Ett sådant samarbete skulle ju betyda att vi får en majoritet på 33 mandat, säger Andreas Pettersson (C)

SD utesluts

Sverigedemokraterna utesluts av alla partier. Vänsterpartiet och alliansen uttrycker heller ingen samarbetsvilja mot varandra.

Många alternativ, både utom och inom blocken finns alltså, men att väljarna skulle bli upprörda eventuella blocköverskridande samarbeten tror inte Linda Larsson.

– Jag tror det viktigaste är att väljaren känner igen sig i den politik som de lagt sin röst på, säger Linda Larsson (S)

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.