Ny tandsköterskeutbildning igång

Uppdaterad
Publicerad

Sanna Richardson är en av de 37 eleverna på den nya tandsköterskeutbildningen i Karlstad.

Det var 20 år sedan det utbildades några tandsköterskor i Värmland. Men den här hösten startar en utbildning på Plushögskolan i Karlstad.

– Det är stora pensionsavgångar. Det är väldigt många som har trivts på sina platser så man har jobbat från att man har utbildat sig tills man gått i pension. Därför behöver vi tillsätta de här platserna nu, säger Linda Edh, platschef på Plushögskolan.

37 elever har fått plats i den första gruppen och eftersom tandsköterskor är en efterfrågad yrkeskategori tror inte Linda Edh att någon ska bli arbetslös efter utbildningen.

– Ja, alla kommer att få jobb tror vi.

Sanna Richardson är en av eleverna på utbildningen. Hon har en lite annorlunda bevekelsegrund för att gå den här utbildningen.

– Jag har ju alltid velat jobba inom tandvården men så blev jag väldigt tandläkarrädd när jag var mindre och skulle få tandställning. Så jag la det på hyllan. Men nu startade utbildningar här i Karlstad och då sökte jag för jag har kommit över mycket av min tandläkarrädsla själv och så kan man ju använda den tänkte jag då, till de som har samma erfarenhet som jag.

Framöver kommer det att bli fler likadana utbildningar i Värmland för att täcka upp för behovet av tandsköterskor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.