Nya laddstationer för elbilar

Publicerad

Nu byggs de första snabbladdningsstationerna i Sverige. Nästa vecka invigs en av dem i Karlstad.

Det är den stora försäljningen av elbilar i Norge som driver på utvecklingen.

I Norge sålde den amerikanska tillverkaren mer än 2 500 bilar första halvåret i år. I Sverige finns i dag bara 130 registerade Tesla, enligt uppgifter från Transportstyrelsen. Christer Hildén i Karlstad är en av dem som har valt att köpa en elbil i miljonklassen.

–Det är väl framför allt mitt miljöintresse och teknikintresse. Jag är väl inte den där riktiga bilnörden egentligen, säger Christer Hildén.

Biltillverkaren planerar i ett första steg att bygga 14 snabbladdningsstationer i Sverige. På tisdag i nästa vecka invigs de första, en i Karlstad och en i Arboga, bekräftar Esben Pedersen på Tesla Motors Scandinavia. Genom satsningen förbinds bland annat Oslo-Stockholm och Oslo-Malmö. Med en snabbladdning, i en så kallad supercharger, klarar bilen en resa på minst 30 mil.

–Två kronor är det väl nånstans. Det blir ju billigt, väsentligt billigare än bensin och jag kan väl säga att jag saknar inte att behöva besöka bensinpumparna framöver. Generellt sett så är det laddinfrastrukturen som saknas även för andra elbilsägare.  

Christer Hildén är kritisk till miljöbilsreglerna reglerna i Sverige.

–Supermiljöbilspremien som vi har i Sverige på 40 000 kommer ju inte ens att räcka under hela det här året. Ingen vet eller har gett besked om vad händer när de pengarna tar slut. 40 000 är förvisso en del pengar men i Norge tar man ju av hela momsen direkt och även för företagsleasing är det väldigt attraktivt. Det är inte konstigt att man har ett sånt försprång på elbilssidan över huvudtaget i Norge.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.