Nytt vargrevir efter tjuvjakt

Uppdaterad
Publicerad

Illegal jakt på en varghanne i Gårdsjöreviret i Munkforstrakten bidrog troligen att ett nytt vargrevir bildades förra vintern.

Under årets licensjakt fälldes sex vargar i det nya okända Dömlereviret, uppger länsstyrelsen.

En sammanställning från länsstyrelsen efter vinterns licensjakt på varg kommer inte vara helt klar förrän efter att inventeringssäsongen är slut. Men redan nu konstaterar man att man bara delvis lyckats tömma tre av de fyra revir man avsåg, Medskogen, Kläggen, Gårdsjö och Forshaga. Under jakten påträffade man även ett nytt okänt revir, Dömlereviret, vilket är den södra delen av Gårdsjöreviret.

Vandrande hanne

Ett av de skjutna djuren i Dömlereviret under vinterns licensjakt var en hanne som tidigare revirmarkerade i Gårdsjöreviret. Hannen spårades i februari 2013 blödande och kraftigt haltande i Munkforstrakten. Ett år senare återfanns DNA-prov från samma djur i Dömletrakten.

Tjuvskjuten

Vid obduktionen på Statens veterinärmedicinska anstalt visade det sig att hannen hade en utläkt skottskada på ett ben. I området fanns inga skyddsjaktsbeslut eller fall av eftersök på varg. Därmed tyder den gamla skottskadan på illegal jakt. ”Det är mycket olyckligt”, skriver Maria Falkevik, rovdjursansvarig på länsstyrelsen, i en lägesrapport.

Vidare skriver Falkevik att illegal jakt kan leda till splittring av revir och öka antalet revir, vilket uppenbarligen skett i Gårdsjöreviret. Dömlereviret anses nu vara tömt eller näst intill tömt.

– Möjligen finns där något djur kvar, säger Fredrik Wilde, vilthandläggare, på länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.