Ökad turism i norra Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Av de som gick ut turism- och utelivslinjen på Klarälvdalens folkhögskola i våras hade nio av tio ett arbete att gå till. Och har man extra tur är jobb inte det enda man kan hitta.

Att bara ta det lugnt på semestern blir mindre och mindre populärt. Det märks av i den ökade upplevelseturismen i norra Värmland.

– Vi har mest verksamhet under vintersäsongen, då har det ökat rätt så mycket, säger Janke Nobel som tillsammans med sin sambo driver Hike Huskytours.

Lasse Jonsson som är kursansvarig för turism och uteliv på Klarälsdalens folkhögskola i Stöllet håller med.

– Jag tror det ligger i tiden att ha en aktiv semester och fysiskt anstränga sig, säger han.

Det ökade intersset för upplevelseturims har märks av på folkhögskolan, i våras hade nio av tio som gick ut turism och upplevelselinjen ett jobb. Hanna Blixt och Mats Carlberg kommer ta examen från samma linje nu i december och när skolan är slut kommer de båda ha ett jobb att gå till.

– Vi ska jobba här hos Janke, det blir hundspann, under lågsäsong får vi varva det med ett jobb på en camping eller så, det är det vi håller på att leta efter just nu, säger Hanna Blixt.

Söker utbildad personal

Om man förr anställde outbildad person på kortare tid letar nu turismföretagen i högre grad efter utbildad personal.

– Eftersom trycket är högre och efterfrågan större så måste vi garantera att vår personal är skicklig, säger Janke Nobel.

Vad är det du gillar bäst med huskies?

– Deras personligheter, verkligen. Första gången jag träffade dem var jag inte alls hundvan och för mig var en hund ett husdjur. Men efter att ha tillbringat en månad med trettio sådana här hundar, då märkte man att de har personligheter och att det verkligen är individer. Då blev jag verkligen hundbiten, säger Mats Carlberg.

Längtan efter naturen

Hanna och Mats kommer båda från Stockholm men kände inte varandra när de började i samma klass på folkhögskolan med gemensamt hade de en längtan efter naturen.

– Ursprungligen är jag från Stockholm och jobbade där men kände att jag inte trivdes i storstan. Så jag sökte en utbildning som skulle få ut mig i arbetsmarknaden i den här miljön, säger Mats.

– Det är superskönt att ha naturen så nära och kunna känna och inspireras av alla möjligheter man har, fyller Hanna i.

Men det var inte bara naturen de hittade i norra Värmland, de hittade också varandra.

– Det känns som en riktig jackpot, det var mer än jag förväntade mig så det känns himla kul, säger Hanna.

Många ungdomar flyttar från Värmland till Stockholm, kan kan Värmland ha vunnit två ungdomar nu?

– Absolut, det tror jag. Jag är fast, säger Mats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.