Ökat tryck på socialförvaltningarna

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsbelastningen har ökat i stort sett inom varje socialförvaltning i Värmland. Bakom det ökade trycket ligger en uppgång i antalet orosanmälningar om barn som far illa. Och flera kommuner upplever att risken för felbeslut har ökat.

Arbetsbelastningen har ökat i stort sett inom varje socialförvaltning i Värmland. Bakom det ökade trycket ligger en uppgång i antalet orosanmälningar om barn som far illa. Och flera kommuner upplever att risken för felbeslut har ökat.

Behöver nyanställa

I en enkätundersökning som Värmlandsnytt gjort framkommer det att antalet orosanmälningar lett till en ökad arbetsbelastning på socialtjänsten i 15 av 16 värmlandskommuner. Det är bara Storfors som inte märkt av någon ökning. I tio av de sexton kommunerna uppger man att man har eller kommer behöva nyanställa på grund av den ökade arbetsbelastningen.

– Det är viktigt att vi inom socialtjänsten hittar rätt personal som orkar arbeta med barnavårdsärenden med den anhopning som det kan vara. Så det gäller att rekrytera rätt personal, ha tillräckliga resurser och jobba på rätt sätt, säger Kerstin Belander som är avdelningschef för individ- och familjeomsorgen inom socialtjänsten i Säffle kommun.

Svårt att rekrytera

Säffle hör till de kommuner som tvingas rekrytera till följd av ökad arbetsbelastning. Och i likhet med ytterligare tio kommuner i Värmland uppger de att det är svårt att rekrytera personal med erfarenhet och rätt kompetens. Fem av de 16 tillfrågade kommunerna ger också i sina enkätsvar klara besked om att de upplever en ökad risk att det fattas felaktiga beslut i barnavårdsärenden som en följd av den ökade arbetsbelastningen.

– Man behöver uppvärdera socionomyrket överlag. Att jobba som socialsekreterare med barnavård ska inte vara betraktat som någonting som bara är tungt, jobbigt och besvärligt utan det ska kunna vara positivt, intressant, utvecklande och så vidare. Man gör ju en väldigt värdefull insats för de här barnen, säger Kerstin Belander som ser ett behov av höjda löner, god arbetsmiljö och goda karriärvägar för att höja yrkets status.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.