Polisen varnar för fler olyckor

Uppdaterad
Publicerad

Risken för olyckor kan, enligt polisen, bli ännu större när hastigheten sänkts vid E18 över Sörmon.

Polisen oroar sig för att hastighetssänkningen från 90 till 80 leder till fler omkörningar och olyckor.

Fyra döda inom loppet av nio dagar. Den tragiska statistiken har lett fram till en rad akutåtgärder på E18 västerut över Sörmon.

Bland annat sänkte Trafikverket hastigheten i torsdags från 90 km/h till 80 km/h. Något som fått polisen att oroa sig för ännu fler olyckor.

-Jag ser det som en risk med en sänkning på en så pass högt trafikerad väg. En sänkt hastighet föranleder fler köer och därmed frustration som kan innebära farliga omkörningar. Alltså en ökad olycksrisk, säger chefen för trafikpolisen i Värmland Rune Atterstig.

Men på Trafikverket tror man inte på en ökad olycksrisk.

– Lastbilar som är tungt trafikerat på E18 håller ju 80 och då hoppas vi att folk respekterar hastigheten.Vi har gjort en siktmätning och kommer förlänga omkörningslinjerna så att man inte får göra omkörningar, säger Jimmy Janske enhetschef trafikmiljö väst Trafikverket.

Arbetet med att fräsa en räfflad mittlinje för att försvåra omkörningar pågår nu för fullt. Att istället sätta upp ett mitträcke är inte aktuellt enligtTrafikverket. Både för att det skulle stoppa upp trafiken för mycket men också för att vägrenen är för svag.

Som en del av ett nationellt projekt kommer Trafikverket se över fler 90-vägar i länet.

– Vi kommer dra igång en hastighetsöversyn på våra 90-vägar som inte är mötesseparerade och inriktningen från Trafikverket är 80 km/h gäller när det inte är mötesseparerat, säger Jimmy Jankse.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.