Oro och kritik mot MSB

Uppdaterad
Publicerad

Forshagas kommunalråd Benny Pedersén (S) är orolig för att kommunerna själva ska tvingas utbilda brandmän om MSB avvecklar sin utbildningsverksamhet.

Nu kräver Benny Pedersén (S) och ett femtiotal andra kommunalråd att regeringen agerar.

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ansvarar för all utbildning av de kommunala räddningstjänsternas personal. Att MSB nu fått minskade anslag på 20 miljoner kronor för 2015 och drygt 35 miljoner kronor från och med 2016 oroar framför allt mindre kommuner i landet.

MSB ser just nu över sin utbildningsverksamhet vid Sandö och Revinge. Kritikerna menar att utbildningsverksamheten som är helt avgörande för hela landets krisberedsksapsförmåga riskerar att reduceras till en budgetfråga.

I ett brev till inrikesminister Anders Ygeman kräver man att regeringen tar initiativ till en bred utredning som säkerställer den framtida kompetensförsörjning.

Små kommuner kan drabbas hårt

Bland de som undertecknat brevet finns kommunalråden i Forshaga, Munkfors, Eda och Säffle. De menar att risken är stor för att kostnaderna för att utbilda räddningspersonal skjuts över på kommunerna. Benny Pedersén, kommunalråd i Forshaga, är orolig för att kommunerna själva ska tvingas utbilda räddningspersonalen om utbildningsverksamheten vid Sandö och Revinge skulle avvecklas.

– För oss i de mindre kommunerna är det här en viktig debatt, menar Benny Pedersén.

Han är även kritisk till centraliseringen av statliga myndigheter.

– Man undrar ju hur länge vi får ha kvar MSB i Karlstad, säger Pedersén till Värmlandsnytt.

Generaldirektören svarar med pressmeddelande

MSB:s generaldirektör Helena Lindberg ställer inte upp på intervju utan hänvisar till ett pressmeddelande på myndighetens webbsida där hon skriver så här:

– Till stora delar för författarna bakom skrivelsen fram liknande synpunkter som jag har lyft till regeringen i MSB:s budgetunderlag för 2016-2018. Men som myndighetschef är jag ansvarig för att få myndighetens budget att gå ihop. Det är bakgrunden till den pågående utredningen om bland annat utbildningsverksamheten.

– Ingenting är beslutat ännu, det är viktigt att vi får möjlighet att vända på alla stenar för att kunna göra nödvändiga prioriteringar och ta höjd även för framtida behov, betonar Helena Lindberg.

– Målet är givetvis att stödja samhällets förmåga att förebygga och hantera olyckor och kriser. Att utveckla räddningstjänstens förmåga är en viktig del i det arbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.