OS-guldmedaljör testade uppfinning

Uppdaterad
Publicerad

Mod och lite vilda idéer är ofta är grunden till nya lösningar. Och det är något som fångas upp på RAMP12.

RAMP12 är en värmländsk företagsmässa som lockar omkring 1500 besökare. Allt ifrån uppfinnare till forskare, företagare och politiker. I år är det nionde året den arrangeras.

– RAMP är oerhört viktigt för Värmland. Det är mod att våga visa upp sina uppfinningar, säger projektledaren Helena Wiktelius

En av de uppfinningar som visades upp idag är Eyego – ett hjälpmedel som gör att en rullstol kan styras med ögonen.

– Det här är till för de som är totalförlamade. Ögat är ofta den sista viljastyrda muskeln i kroppen. Även om man inte kan styra någon annan del av sin kropp, kan man oftast röra ögonen, berättar Erik Wästlund, forskare på Karlstads universitet.

Genom att kunna förflytta sig enbart med ögonens hjälp ökar möjligheten för totalförlamade att kunna kommunicera med sin omvärld.

– Det betyder oerhört mycket för de som är totalförlamade att få ökade möjligheter att kommunicera med sin omgicning, säger Kay Sponseller, sjukgymnast på vuxenhabiliteringen på Landstinget i Värmland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.