Otillåten tidsrapportering utreds

Uppdaterad
Publicerad

Ambulanspersonal på en station i norra Värmland har fört en dold tidsrapportering och på sätt kunnat ta ut extra ledighet, det visar P4 Värmlands granskning.

P4 Värmland har granskat ambulanspersonalens tidsrapportering och kommit fram att en anställd fört en dold tidsrapportering vid sidan av. I den har han utfört fordonsvård när han själv velat, istället för att göra det på schemalagd tid. På så sätt har han kunnat plocka ut extra ledig tid eftersom han satt upp övertid för just det arbetet.

Officiellt tog han förra året ut en dags kompledighet,den dolda tidsrapporteringen visar att han har ofta plockat ut fler dagar i månaden.

– Det är en tragisk händelse att det här har uppkommit tycker vi. Vi trodde inte att sådant fanns, utan att all redovisning skedde så som man ska göra i det system som finns för tidsredovisning, säger Ann-Britt Jonsson, vice ordförande på Vårdförbundet i Värmland.

På Vårdförbundet menar man också att ansvaret ligger på arbetsgivaren.

– Självklart har vi ett ansvar i den här frågan. Det är vi som ansvarar för att följa upp och göra kontroller, säger Torbjörn Nyvall som är verksamhetschef för ambulanssjukvården i Värmland.

Systemet en kvarleva

Han menar att det dolda tidsrapporteringssystemet är ett system som man använde sig av förr och som lever kvar. Både landstinget och Vårdförbundet har du startat varsin utredning. Men från politiskt håll tror man att det här kan få stora konsekvenser.

– Allt som slås upp såhär i media påverkar givetivis negativt. Det påverkar det förtroende som finns både för alla som jobbar men också för oss politiker. Därför hoppas jag att utredningen visar att det här inte är så allvarligt som det påpekas från första början, säger landstingsråd Jane Larsson (C).

Kan det här röra sig om att man fått mer betalt eller mer ledigt än man haft rätt till?

– Inte vad jag har kommit fram till hittills. Felet ligger i hur man dokumenterat de här grejerna, säger Torbjörn Nyvall.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.