På jakt efter Kronoparkens själ

Uppdaterad
Publicerad

Fram till mitten av december anordnas det gratis kulturcaféer på Kronoparken i Karlstad på torsdagar. Projektet drivs av Karlstad kommun och Folkbildarna i Värmland, och ett av målen är att hitta Kronoparkens DNA.

En kvart innan folkmusikerna Nina Perez och Pasi Pasanen stampar igång första låten i caféet på Fröding arena är det nästintill tomt i lokalen i Kronoparkens centrum. Ljudet är testat, instrumenten riggade och cafépersonalen är beredda med kaffekannor och tilltugg. Det är dags för det första i raden av kulturcaféer på Kronoparken under hösten.

Kulturcaféerna kom till dels för att det inte ska vara tomt i den stora arenan på dagtid, men de ingår också i satsningen Ett öppnare Kronoparken. Karlstad kommun och Folkbildarna i Värmland står bakom projektet.

– Vi vill att folk ska bidra. De som finns på Kronoparken ska själva berätta, säger projektledaren Ulf Sandén.

Stampar takten

Efter ett par minuter börjar besökarna droppa in och det blir en liten och till synes hängiven skara som samlas för att höra Pasi Pasanen räkna in och ta de första tonerna på sitt dragspel. Innan första låten är slut stampar många takten.

Kommande torsdagar kommer det att bjudas på teater, dans, berättelser, musik och högläsning. De som arbetar med projektet Ett öppnare Kronoparken använder sig av en metod som kallas för Cultural Planning. Det handlar bland annat om att hitta platsens DNA, eller själ.

– Då lär man känna och kommer närmare varandra, så då kanske vi får ett öppnare Kronoparken, vad vet jag? säger Ulf Sandén.

Vet inte nyttan ännu

Vad har de människor som bor här på Kronoparken för nytta av det här projektet?

– Det vet vi inte. Vi vill veta vad de skulle kunna ha för nytta av projektet och vi vill finnas till för den önsketanke som de kanske har. Vi vill komma i kontakt med människor på olika sätt, möta dem och lyssna.

Det var visserligen lite glest mellan huvudena i publiken på Fröding Arena, men det sprätte ändå i benen på besökarna när de båda musikerna, som också är kronoparkenbor, svängde loss.

Vad tror du är Kronoparkens själ?

– Jag tror det är människorna som bor här. Alla de som har flyttat hit och de som har bott här sedan de föddes, säger musikern Nina Perez efter konserten.

Hur kan kulturen hjälpa till för att det ska bli ett öppnare Kronoparken?

– Kultur är språköverskridande. Om man är intresserad av kultur och av andras kulturer så kan man bygga broar och lära känna andra människor. Så det tror jag är jätteviktigt, säger kollegan Pasi Pasanen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.