Bengt bygger en säckpipa i Hajk 1987

”Pappa Hajk” 70 år

Uppdaterad
Publicerad

Han har tillverkat ubåtar, planterat frön och förklarat vad en knäppnöt är. Idag fyller Karlstad-profilen och före detta SVT-medarbetaren Bengt Alsterlind 70 år.

Grattis på 70-årsdagen!

– Tack, tack!

Hur firar du?

– Idag blir det stillsamt. Det var fest i går med ett 80-tal personer. Bland annat var medlemmarna i två dansband här.” Torgny Melins” återuppstod för en kväll och ”Buskas”. Vi höll på till tretiden på morgonen. Inte dåligt för ett 70-årskalas, eller hur? Så i dag blir det en tur i Värmland och lite mat med närmaste familjen. Sedan ska jag ta hand om min present. Jag fick fyra dvärghöns av mina släktingar. Hönsen har redan värpt tre små ägg!

Vad gör du annars nu för tiden?

– Jag spelar mest. Men det har blivit lite för mycket den senaste tiden så nu lägger jag av ett tag. Men börjar om igen i sommar med Ingvar Karlsson från Sven-Ingvars. Vi ska bland annat underhålla på nationaldagen i Filipstad. Annars åker jag runt och kåserar och håller föredrag. Försöker få folk att skratta helt enkelt. Jag tycker det behövs.

Saknar du jobbet på SVT?

– Nej. Det kan jag inte säga, fast det var jätteroligt att jobba på SVT så är det roligt att vara ”sin egen” och bestämma själv vad jag ska göra. Jag har fullt upp och har jätteroligt på dagarna.

Växte upp i Kil

Bengt Alsterlind föddes i Karlstad 1943 och växte sedan upp i Kil. Han jobbade många år som lärare men gick sedan över till Sveriges Television. Där blev han mer eller mindre kultförklarad med programmet Hajk, som sändes i över 30 år med början på 70-talet.

– Det finns ju dom som tror att man kan göra saker som folk vill ha. Det tror inte jag på utan jag tror man måste göra något som man själv är besjälad av, som man känner att det här är kul, det här vill jag vill lära mig. Jag tyckte det var jättekul att ta reda på hur det är att åka ubåt, hur man lär sig att köra grävmaskin och om det är sant att Notge är västvärldens största exportör av kameler, har han tidigare sagt till oss här på Värmlandsnytt om programmet Hajk.

– Jag är personifierad ihop med Hajk. Man vet inte vad det beror på att folk tycket om något man gör men det är kul.

Och att han fått hela Sverige att tro att alla värmläningar säger Tjipp i stället för hej har han inga betänkligheter emot.

– Det vet ju alla som bor här att så säger vi.....

Alsterlind har också varit programledare bland annat för Solsta Café, Sveriges magasin och Vi i femman och redaktör för Landet runt när det sändes från Karlstad. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.