Patientuppgifter saknas i journaler

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget har upptäckt att närmare 40 000 patientuppgifter saknas på ställen där de borde finnas i journalsystemet och inleder nu ett intensivt arbete för att återställa allt och kontrollera om det varit till skada för någon patient.

Det handlar inte om tekniska brister i systemet, det är istället landstingets eget val av inställning i journalsystemet som i fått en negativ effekt som man inte hade förutsett.

– Det är riskabelt att information inte visas överallt där den ska visas, men om någon patient kommit till skada eller inte är för tidigt att säga, förklarar Göran Karlström som är ansvarig för journalsystemet på Landstinget i Värmland.

Det läggs in flera tusen vårdkontaktuppgifter varje dag i  journalsystemet i Landstinget i Värmland. Uppgifterna som nu saknas på vissa ställen kan vara inskrivna så långt tillbaka som 2009.

Hittade inte information i journaler

Bristen med uppgifter som saknades började nystas upp i våras.

– Det var en enhet som hörde av sig och sa att de visste att de hade skrivit in information om patienter som de sedan inte kunde hitta i journalerna, berättar Göran Karlström.

På sensommaren började hela omfattningen stå klar. Det handlar dels om ett par tusen uppgifter som felaktigt raderats och inte visas överallt där de ska visas. Dels om närmare 40000 uppgifter som inte har knutits till en patients vårdkontakt och sen inte har dykt upp överallt där de borde i journalsystemet.

– Landstinget tar mycket allvarligt på det här, betonar Göran Karlström.

Ska göra anmälan

Landstinget ska anmäla datamissen till Inspektionen för vård och omsorg och till Läkemedelsverket.

Göran Karlström poängterar att det inte har försvunnit någon patientinformation. Alla uppgifter finns kvar i systemet bara man vet var man ska leta. Arbetet med att hitta och lägga rätt alla uppgifter börjar direkt imorgon.

Landstinget ska gå igenom varenda uppgift och återställa dem dit de ska och se om det finns patiensäkerhetshändelser som behöver anmälas. Då blir det en utredning av varje enskilt fall.

– Jag skulle vara förvånad om vi är färdiga på mindre än en månad, säger Göran Karlström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.