Pensionärer revolterar mot skatten

Uppdaterad
Publicerad

Ett proteströrelse mot beskattningen av pensionärer har startat i Fagerås och sprider sig nu i Värmland. PRO Värmland är med och en namninsamling pågår. Målet är att göra pensionärsskatten till en valfråga.

Den 14 mars torgförs skatteupproret med en manifestation på Soltorget i Karlstad och då är det bara ett halvår kvar till höstens riksdagsval.

Det är två saker som fått Fageråspensionärerna att tända till. Den ena är jobbskatteavdragen, som sänkt skatten för löntagare med 2 724 kronor men skattesänkningen av pensionerna i samma inkomstläge är endast 700 kronor.

– Det är orättfärdigt, säger Bengt Carlstedt i PRO Frykerud.

Den andra är effekterna av bromsen i pensionssystemet. Eftersom det nya pensionssystemet underfinansierades, finns en broms, som slår till om mer pensionspengar skulle komma att betalas ut än vad som kommer in. Bromsen beräknas kosta svenska pensionärer i snitt drygt 5000 kronor per år i sänkta pensioner under tiden 2010 – 2018.

– Men våra pensioner är pengar vi sparat av våra löner under arbetslivet, säger Bertil Haglund i PRO Frykerud. Vi som jobbade då, borde få samma skattesänkning, som de som jobbar nu.

Skatteupproret, som startade i Fagerås, vill göra skattefrågan till en valfråga. Enligt SIFO kan 26 procent av pensionärerna tänka sig att byta parti på grund av skattefrågan. Det betyder att cirka 700 000 pensionärsröster ligger i potten inför höstens val.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.